Kuuluuko elämääsi säännöllinen tai satunnainen joogaharjoittelu? Jos kuuluu, minkälaisia tuntemuksia ja fiiliksiä se saa Sinussa aikaiseksi?

Itselleni opettajana jooga merkitsee monia asioita. Se on työväline, filosofia ja työtila, jonka ajatukset ja opit ovat levinneet muillekin elämäni osa-alueille. Länsimainen joogaharjoittelu on asia, minkä pariin ihmisiä olen mielelläni ohjannut seitsemän opettajavuoteni aikana. Näinä vuosina olen seurannut satojen kehojen ja mielien matkaa. Yhdessä olemme venyneet, voimistuneet, hengittäneet, keskittyneet ja kehittyneet.

Oma henkilökohtainen matkani joogan parissa on pidempi ja siihen on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Tämä on normaalia elämän tärkeiden asioiden parissa tasapainoillessa. Tällä hetkellä minä ja oma harjoitteluni olemme kohdanneet tasapainon tilan.

Joogan fyysinen puoli, eli asanaharjoitteluni on rauhallista, sallivaa ja lempeää. Nykyään kuuntelen kehoni tarpeita päivittäin ja toimin niitä kunnioittaen. Olen koko elämäni riuhtonut ympäriinsä, liikkunut ja harjoittanut ruumistani kovaa ja raskaasti. Haluan antaa keholleni vielä toiset neljäkymmentä toiminnallista ja aktiivista vuotta. En enää suorita.

Joogan henkinen, mieltä valmentava puoli on läsnä kaikessa. Muistan jo muutaman vuoden ikäisenä rauhoitelleeni itseäni ja nopeaa temperamenttiani keskittymällä ja ohjailemalla hengitystäni. Erilaiset mielen keskittämiseen ja läsnäoloon tähtäävät harjoitukset ovat tärkeimpiä. Meditoidessa hymyilen.

Jooga on minulle nykyään iloa. Sen harjoitusten parissa koen monesti tunteneeni rakkautta ja rauhaa. Jooga on antanut monimuotoisen työkalupakin elämälle. Jooga kuuluu arkeeni ja juhlaani monen muun tärkeän asian ohella.

Joogan merkitys ja tarkoitus on jokaiselle ihmiselle erilainen, mutta yhtä arvokas. Toinen tavoite ei ole toista tärkeämpi. Sitä paitsi piukoista pakaroista ei ole enää kuin selän verran matkaa tyyneen ja levolliseen mieleen. Tätä väliä yhdistää hermosto, jota jooga myös harjoittaa.

– Valotilan joogaava valopää Eva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.